Ontwormen paard

Wormen bij paarden

Wormen in paarden zijn vaak minder of niet meer gevoelig voor de bestaande ontwormmiddelen. Dat komt omdat er door veelvuldig gebruik resistentie optreedt. Om in de toekomst te kunnen blijven ontwormen, is het van groot belang om niet langer zomaar te ontwormen.

Belang van mestonderzoek

Wormen zijn een belangrijke oorzaak van lusteloosheid en slechte conditie bij paarden. Een kleine infectie kan al direct van invloed zijn op de gezondheid en de prestaties, terwijl een serieuze infectie het paard ernstig ziek kan maken, met zelfs de dood tot gevolg. Paarden geheel wormvrij krijgen is niet mogelijk, maar via mestonderzoek is het mogelijk te bepalen met welke wormenkuur u het paard het best kunt behandelen.

Passend ontwormschema

Vraag uw dierenarts om een passend ontwormschema te maken op geleide van mestonderzoek en/of voldoende informatie (leeftijd, stalling, aantal paarden etc). Gebruik gecombineerde preparaten niet standaard, maar alleen als het nodig is.

online bestellen

Reguliere paardenontworming is online niet verkrijgbaar, ook niet meer in combinatie met een recept. Er zijn nog wel producten beschikbaar die de darmflora optimaliseren, zoals Excellent Equi Parex en Verm-X paard. Dit zijn echter geen ontwormmiddelen. Wanneer u deze producten gebruikt, blijft het toch noodzakelijk om regelmatig mestonderzoek door uw dierenarts te laten uitvoeren. Bekijk alle producten op Ontwormen paard.

Voorwaarden voor effectieve wormbestrijding

 • Controleer het paard het hele jaar op wormen, door de mest na te kijken of een mestonderzoek uit te laten voeren
 • Zorg voor een schone weide en een schone stal
 • Ontworm paarden routinematig volgens een behandelplan
 • Ontworm altijd na de eerste periode van vorst tegen horzels
 • Het is verstandig om te kiezen voor 1 werkzame stof in een jaar en na de eerste nachtvorstperiode het ontwormingsjaar af te sluiten met een ontwormingsmiddel op basis van ivermectine om de horzels te bestrijden.

Werkzame bestanddelen

Ontwormingsmiddelen voor paarden kunnen worden onderverdeeld in drie groepen werkzame bestanddelen te weten:

Effectief ontwormen is vooral een kwestie van de juiste middelen op het juiste moment gebruiken!

Hoe vaak ontwormen?

Het is moeilijk te bepalen hoe vaak  een paard ontwormd moet worden. Als standaard wordt aangehouden om de 8 tot 10 weken.

Het is verstandig om op een kalender bij te houden wanneer het paard met welk middel is ontwormd. Zo is precies bekend wanneer eventueel een andere werkzame stof  gebruikt moet worden en wanneer het paard weer ontwormd moet worden.

12 thoughts on “Ontwormen paard

 1. Geachte mevrouw, heer, is het zo dat je paarden op een lege maag moet ontwormen?
  Bijvoorbaat dank.
  Vriendelijke groeten van Alice

  • Beste Alice,

   Paarden kunnen op elk gewenst moment ontwormd worden. Het is af te raden paarden nuchter te houden, tenzij voor een operatieve ingreep.

   Vriendelijke groet,
   Ontwormen.com

  • Beste Pony vriend,

   Voor het ontwormen van pony’s/paarden is geen standaard termijn te geven. Dit hangt af van de infectiedruk. De infectiedruk is weer afhankelijk of het gaat om dieren op stal of op de weide of om een combinatie daarvan. Hierbij is ook het aantal dieren per oppervlak bepalend. Een ontwormadvies of ontwormschema wordt door een dierenarts opgesteld aan de hand van deze factoren in combinatie met mestonderzoek.

   Met vriendelijke groet,
   Ontwormen.com

  • Beste Judith,

   Helaas kunnen wij geen indicatie geven van het te gebruiken ontwormingsmiddel of de kosten ervan aangezien dit van veel factoren afhangt. Uw dierenarts kan dit het beste beoordelen.

   Met vriendelijke groet,
   Ontwormen.com

 2. Hallo, mij is geleerd om sportponys 4x in het jaar te onwormen dus om de 3 maanden is dit juist, of is 2x in het jaar ook prima?

  • Beste Maaike

   Vroeger werden paarden standaard op vaste tijdstippen ontwormd, meestal elke 6-8 weken. Omdat resistentie een steeds groter probleem wordt bij het ontwormen van paarden, worden er tegenwoordig individueel aangepaste schema’s gemaakt. Uw dierenarts stelt dan op basis van een mestonderzoek en afhankelijk van de huisvesting een ontwormbeleid voor.

   Met vriendelijke groet,
   Ontwormen.com

 3. ik heb een vraag als paarden zijn ontwormt kan het dan ook kwaad voor honden die het paarden poep opeten of is dit niet het geval.

  • Beste Jose,

   Dat geldt alleen voor honden die overgevoelig zijn voor het desbetreffende wormmiddel.
   In de praktijk komt dat neer op middelen met Ivermectine die vergiftiging kunnen veroorzaken bij Collie-achtigen wanneer ze paardenmest eten.

   Met vriendelijke groet,
   Ontwormen.com

 4. Beste,

  Mijn ontwormingstube lag in de stal en het vriest ook in de stal. Kan dit kwaad voor het middel? Mag je dit nog geven aan paarden?

  • Beste Sira,

   Mogelijk is de effectiviteit van het middel verloren gegaan tijdens het bevriezingsproces.
   Het is daarom verstandiger om een nieuw wormmiddel te geven.

   Met vriendelijke groet,
   Ontwormen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *