Ontwormen hond

Wormen bij honden

Spoelwormen

Spoelwormen (in het Latijn: Toxacara canis) zijn lang, dun en rond. De volwassen spoelworm leeft in de darm van de hond en legt hier dagelijks honderdduizenden eitjes die in het lichaam jarenlang besmettelijk blijven voor mens en dier. De aanwezigheid van spoelwormen kan zich uiten in braken of diarree, maar ook springlevende en supergezonde honden kunnen duizenden spoelwormen in zich herbergen. Tijdens de dracht worden rustende larven actief en besmetten de pup al in de baarmoeder. Aangenomen wordt, dat alle pups met een spoelworminfectie worden geboren. Tijdens de zoogperiode worden ze weer besmet door de moedermelk. Oudere pups en volwassen honden worden besmet door het oplikken van eitjes uit de omgeving. Deze eitjes zijn overal; uitwerpselen van honden blijven kleven aan bijvoorbeeld schoeisel, voetzolen van dieren of autobanden of de kinderwagen. Ook door regen verspreiden de eitjes zich in het gras en over de stoep. Overal waar honden en katten zijn, zijn deze eitjes.

Lintwormen

Bij honden komt voornamelijk de vlooienlintworm (Dipylidium caninum). Deze lintworm wordt door vlooien overgebracht en ziet u door eipakketjes,  die er uitzien als bruin/witte rijstkorrels, in de ontlasting. Een hond met lintwormen verspreidt via de anus lintworm-eitjes in uw huis, deze eitjes worden opgegeten door vlooienlarven. De vlooienlarf ontwikkelt zich tot een met lintworm besmette volwassen vlo die op uw hond springt. Vervolgens likt uw hond de vlo, met lintworm, op. In de darmen van uw huisdier groeit de lintwormlarve tot een volwassen lintworm, die weer eitjes legt.

Taenia

Daarnaast komen lintwormen voor die niet de vlo maar een knaagdier (zoals een muis) als gastheer gebruiken om zich te verspreiden. Deze vorm (Taenia) komt voornamelijk voor bij katten.

Regelmatig ontwormen

Het is belangrijk om honden regelmatig te ontwormen! Meer informatie over ontwormschema’s, voorzorgsmaatregelen en werkzame stoffen vindt u op de pagina Algemene tips.

2 thoughts on “Ontwormen hond

 1. Wanneer moet een hond voor de eerste keer ontwormd worden en een vitaminebehandeling krijgen? 🙂

  • Beste Said Khan,

   Het ontwormingsschema voor honden is als volgt: 2, 4, 6, 8, 12 weken. Daarna elke maand tot een leeftijd van een half jaar. Daarna de rest van zijn leven elke 3 maanden. Een Vitaminebehandeling is niet noodzakelijk als de hond normaal hondenvoer krijgt.

   Met vriendelijke groet,
   Ontwormen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *