Ontwormen kat

Wormen bij katten

Spoelwormen

Spoelwormen bij de kat (in het Latijn: Toxacara cati) zijn lang, dun en rond. De volwassen spoelworm leeft in de darm van de kat en legt hier elke dag tienduizenden eitjes die in het lichaam jarenlang besmettelijk blijven voor mens en dier. Wanneer een kat besmet is met spoelwormen kunnen symptomen als braken of diarree zich voordoen. Hier hoeft echter niet per se sprake van te zijn. Ook gezonde, levenslustige katten kunnen de gastheer van duizenden spoelwormen zijn. Tijdens de zoogperiode worden de kittens besmet door de moedermelk. Oudere kittens en volwassen katten worden besmet door het oplikken van eitjes uit de omgeving. Deze eitjes zijn overal; uitwerpselen van katten blijven kleven aan bijvoorbeeld schoeisel, voetzolen van dieren, autobanden of de kinderwagen. Ook door regen verspreiden de eitjes zich in het gras en over de stoep. Overal waar katten zijn, zijn deze eitjes.

Lintwormen

Bij de kat komen lintwormen voor die niet de vlo maar een knaagdier (zoals een muis) als gastheer gebruiken om zich te verspreiden. Dit is de Taenia Taeniaeformis.

Een kat die met lintwormen is besmet, verspreidt via de anus de lintwormeitjes door uw huis. Deze eitjes worden opgegeten door vlooienlarven. De vlooienlarf ontwikkelt zich tot een met lintworm besmette volwassen vlo die op uw kat springt. Als de kat de vacht likt, komt de vlo met lintwormeitjes via de bek in het lichaam terecht. In de darmen van de kat groeit de lintwormlarve tot een volwassen lintworm, die weer eitjes legt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *